Yhteystiedot

Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistys ry

Yhteydenotot:
Sihteeri, yrittäjä
Maria Luostarinen
p. 045-3429201

Puheenjohtaja: Janne Aaltonen
p. 040-5083834

Sähköposti:
rakennusperintoyhdistys@gmail.com
Kotikunta: Rantasalmi (Etelä-Savo)
Osoite: Kylätie 56, 58900 Rantasalmi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1041930 kpl

Keskustelu

Veera RitolaSoodapuhallus21.3.2013 17.43
Meillä on iso mansardikattoinen talo vm. 1929/1936. Ensi kesänä olisi tarkoitus käydä maalaamaan, mutta sitä ennen pitää päästä eroon ruiskumaalatusta lateksista! Ajattelimme rapsuttaa, mutta tuttava suositteli soodapuhallusta.. Mutta mietityttää hyödyt/haitat?

Tuure JordanRe: Soodapuhallus8.4.2013 13.46
Katso. www.soodapuhallus.fi tai www.lspuhdistus.fi .Saat tietoa paljon työmenetelmistä, hinnasta ym. Terveisin Tore Porvoosta

Marianne Häkkinen Re: Soodapuhallus21.9.2013 17.53
Käykös soodapuhallus myös lattian putsaamiseen? Meillä on talo, jonka lattia on maalattu joskus -60 -70 -luvulla liian paksusti lateksimaalilla tms. Muuten olisi ok, mutta on tahmea edelleen ja huonekalut tarrautuu jaloistaan kiinni. Toimisiko joku muukin keino maalin poistamiseksi? En halua hioa, talo on 200v. vanha..

Janne AikonenRe: Soodapuhallus14.12.2013 11.50
Marianne!

Suosittelen infrapunalämmitintä lattiamaalin poistamiseen. Se on helppokäyttöinen, tehokas ja turvallinen alhaisen pintalämpötilan takia joka on 100-200 astetta, verrattuna esimerkiksi kuumailmapuhaltimeen jonka lämpätila voi olla jopa 600-1000 astetta. Olen käyttänyt töissäni kyseistä laitetta esimerkiksi ikkunoiden, ovien, seinien ja lattioiden maalin ja kitin poistoon. Laite toimii hyvin ja lämmittää kerralla useiden kerrosten läpi. Kuumailmapuhallin on toki tehokkaampi paikkapaikoin kuumemman pintalämpötilansa myötä mutta sen kanssa saa olla tarkka tulipalovaaran takia ja ettei ikkunatöissä hajota lasia. Kuumailmapuhallin myös nostattaa hengitykselle vaarallisia höyryjä huomattavasti enemmän kuin infrapunamenetelmä. Aina on toki huolehdittava hyvästä ilmanvaihdoista.

On olemassa myös maalinpoistoaineita mutta lattian kokoiselta alalta maalia poistettass tulee työ kalliiksi vaikka itse tekisikin. Ja nykyaikaset maalinpoistoaineet eivät ole kyllin tehokkaita vaan poistavat muutaman kerroksen kerrallaan. Speedheater ei myöskään ole ilmainen laite ostettavaksi lattian maalinpoistoon (peruspaketti 499e) mutta se kannattaa vuokrata niin pääsee helpoimmalla. Vuokrata saat vaikka meiltä.

Yrityksemme tarjoaa soodapuhallus- ja entisöintipalveluita, muuallakin kuin satakunnan ja pirkanmaan alueella. Tällä hetkelle ollaan Pieksämäellä veturitallien puhdistusurakkaa tekemässä ja kevään/kesän aikana menemme Tervoon 200-vuotiaan talon entisöintitöihin.

Terveisin Janne Aikonen

Linkki lämmittimen kotisivuille http://speedheater.fi/
Yrityksemme sivut www.ekora.fi
Feisbuukki https://www.facebook.com/Soodapojat?ref=hl

Janne AikonenRe: Soodapuhallus14.12.2013 12.04
Ja katon soodapuhalluksesta sen verran, vaikka vastaus myöhässä onkin mutta kuitenkin, että soodapuhallus sopii tosiaan petikattojen puhdistukseen mainiosti sillä se säilyttää galvanoinnin. Puhdistuksen jälkeen katto on kuin tehtaalta tullut. Toisaalta jos peltikattoon on päässyt muodustumaan ruostetta niin ne kohdat on syytä puhalta esimerkiksi lasimurskalla sillä sooda ei pehmeän rakenteensa vuoksi poista ruostetta.

Aira RönkköRe: Soodapuhallus10.2.2015 10.54
Meillä on 50-luvun rintamamiestalo. Ulkoseinät öljymaalilla maalattu. Sopiiko soodapuhallus öljymaalin poistoon, jotta voisimme maalata talon uudelleen? Mikä muu maalinpoistomenelmä olisi hyvä?

Janne AikonenRe: Soodapuhallus10.2.2015 12.22
En suosittele soodapuhallusta, tai sen puoleen mitään puhallustapaa puun puhdistamiseen. Soodapuhallus kuluttaa puun syiden välistä pehmeää puuainesta ja tekee ulkoverhouksesta auringonpolttaman ja sään runteleman näköisen. Sitä paitsi vuosikymmenniä vanha öljy- tai alkydiöljymaali on niin kovaksi kuivunut että soodalla se ei luultavasti edes lähde! Kaapimella saa tulla perässä. Yhden öljymaalilla maalatun talon puhalsimme mutta kaapimella työ kuitenkin viimeisteltiin.

Puhdas öljymaali liituuntuu vanhetessaan ja irtoaa alustastaan melkein itsestään. Mikäli maalipinta on selvästi uusimisen tarpeessa niin sopivin ja edullisin tapa poistaa vanhaa maalipintaa on mekaanisesti kaapimalla. Maalinpoisto tapahtuu niin että se saa jäädä mikä jää. Kiinni olevaa maalia on turha lähteä väkisin irroittamaan. Tämä siis silloin kun talo maalattu öljymaalilla, eikä alkydi- tai lateksimaaliilla. Maalinpoiston tärkeys korostuu mikäli ulkoverhouksessa ei ole tuuletusrakoa ja maalityyppi on väärä. Kaapimen hinnassa ei kannata säästää, sillä loppusummassa sen huomaa. Mielummin muutama kallis kuin kymmenniä halpoja ja huonoja.

Jos talossa olisi lateksi tai alkydiöljymaali, niin ehdottaisin infrapunamaalinpoistoa, josta olikin aikasemmassa viestissä puhetta.

Tässä esimerkkinä kovametallikaavin joka ei säikähdä ihan äkkiä naulankannoista. Lisäksi tässä mallissa terä on hieman kaareva, mikä helpottaa puun mukailua.


https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/bahco-665-ergo-maalikaavin

Hannele JärvinenRe: Soodapuhallus14.3.2017 19.24
Hei. Sain kertaalleen maalatun kampauspöydän jossa iso peili noin 30 luvulta ja ollut joskus lakattu. Kaappien ja laatikoiden sivuissa kierre kuvio jota vaikea hioa ja messinkiset vetimet on myös maalattu. Sopiiko soodapuhal-
lus? jotta voin maalata sen uudelleen.

pesupuhallusRe: Soodapuhallus29.6.2020 13.29
Fakta.

Jos haluatte poistaa maalia ulkoseinästä, katosta tai metallirakenteista niin oikea menetelmä on hiekkapuhallus kuivapuhalluksena ja pintojen nopea pohjamaalaus heti puhdistustyön jälkeen.

Sooda on tehoton ja arvokas puhallusaine joka jättää jäämiä maalattaviin pintoihin eli kaikki pinnat täytyy myös pestä, se myös tunkeutuu syvälle materiaalin pienen raekokonsa takia.

Yhtä hyvin siis voisi suoraan tehdä maalinpoiston UHP pesulla, ilman mitään puhallusjäte-aineita.

Sooda, UHP ja jääpuhallus eivät tee puhallettavaan pintaan karheaa pintaprofiilia maalausta varten.
Kyseiset menetelmät sopivat paremmin puhdistustöihin kuin maalauksen esikäsittelyyn.

Sooda pilaa ympäristön. Sooda on niin emäksistä että pihakasvit ja nurmikot kuolee, ympäristö pitäisi siis pressuttaa ennen aloitusta.

Jääpuhallus ei ole pölytöntä. kaikki irtoava maalipöly leviää jokatapauksessa ympäristöön, eikä sitä pystytä hallitsemaan veden lisäämisellä koska kuivajääpelletit menettää kovuutensa kun sekaan syötetään vettä.

Jääpuhaltajat lisäävät jään sekaan lasimurskaa tai hiekkaa kun puhalletaan metallia tai kovia pinnoitteita (koska kuivajää ei karhenna pintoja, eikä se poista ruostetta)

Siis yhtä hyvin voisi samantien käyttää merkittävästi halvempaa vaihtoehtoa eli perinteistä hiekkapuhallusta.

Taitava hiekkapuhaltaja puhaltaa tervettä puupintaa n. 15-30m2/h.
Työ käy huomattavasti hitaammin mitä moni muu puhallustyö koska hiekan puhallusnopeus on pidettävä niin pienenä että maali ja huono pintakerros saadaan hellävaraisesti irroitettua puun pinnasta.

Matalan puhalluspaineen takia pölyämistä ei tapahdu niin paljon kuin normaalisti koska hiekka ei rikkoudu puuhun osuessa eikä maali hioudu kuten kovien pintojen puhalluksessa vaan käytännössä maali vain taipuu ja irtoaa alustastaan.

Puun pintaan jää n. 0.2-0.8mm syvä kraaterimainen pintaprofiili joka parantaa pohjamaalin sekä pintamaalin tartuntaa.

Hiekan sijasta voidaan käyttää hieman arvokkaampaa ainetta eli lasimurskaa jolla saadaan hieman tasaisempi puhallusjälki koska lasi on kevyempää materiaalia eli se uppoaa vähemmän puuhun.

Jukka LehtoRe: Soodapuhallus25.5.2022 9.34
Terve, isä maalasi omistamamme 100 vuotta vanhan hirsitalon latexilla. Maali pitäisi poistaa ennen kuin siihen pannaan uusi öljypohjainen keittomaali. Rikkooko hiekkapuhallus liikaa vanhaa hirsipintaa. Miten se soveltuu tähän tarkoitukseen.Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: