Yhteystiedot

Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistys ry

Yhteydenotot:
Sihteeri, yrittäjä
Maria Luostarinen
p. 045-3429201

Puheenjohtaja: Janne Aaltonen
p. 040-5083834

Sähköposti:
rakennusperintoyhdistys@gmail.com
Kotikunta: Rantasalmi (Etelä-Savo)
Osoite: Kylätie 56, 58900 Rantasalmi

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:1007106 kpl

Keskustelu

LeaPetrooliöljymaali!8.7.2009 13.07
Onko kokemuksia ja miten pohjakäsittely tehtiin - homeenestokäsittely vanhalle maalipinnalle vai tehtiinkö? Hyviä vinkkejä kaivataan vanhan talon "meikkaukseen"!

AnttiRe: Petrooliöljymaali!25.7.2009 9.31
Katsohan foorumia:
www.rintamamiestalo.fi

Tuolla on paljon asiaa maaleista.

Meillä on Savonlinnassa maalaus juuri menossa. Pohjustin raapatun pinnan homeenestolla ja maalasin kertaalleen petrooliöljymaalilla.

JanneRe: Petrooliöljymaali!3.9.2009 23.04
Olisi kannattanut tulla Panu Kailan talon maalaus luennolle!
Häneltä on ilmestynyt kattava kirjasarja talon maalamisesta.
Hän piti parhaana vaihtoehtona keittomaaleja (punamulta ja muut sävyt). Homepilkut kuulemma ovat vain esteettinen haitta joista pääsee pesemällä eroon ajan kanssa. Ne ovat lisäksi vaaleiden sävyjen riesa. Homeen estoon on käytetty aikoinaan lyijyvalkoista ja nykyään sinkkivalkoista. Nykyiset homeenesto puunsuojat eivät olleet hänen mieleensä liuotin pitoisuuksien takia.

Kalevi JärvinenRe: Petrooliöljymaali!14.10.2009 20.10
Petroliöljymaalia on markkinoilla
yli kymmenen tuotenimikettä.
Suurin osa niistä onhuonoja tai erittäin huonoja. Hyvä muovimaali on useassa tapauksessa parempi kuin huono öljymaali. Näin on valittaen sanottava.

Pasi JalkanenRe: Petrooliöljymaali!12.2.2011 14.07
Hei

Itselläni on pelkästään hyviä kokemuksia Tamperelaisen Sateenkaarivärit oy:n petrooliöljymaalista. Ainakin harmaista ja vihreistä sävyistä. Taloni (uusi verhous) on maalattu 5 vuotta sitten ja naapurin talo 3 vuotta sitten. Oman taloni maalasin kokeeksi laikuttain eri menetelmillä. Heti uudelle pinnalle. 3 kk vanhentuneeseen pintaan (kesän yli) ja sinkkinaftenaatti/petrooli esikäsittelyn jälkeen. Pitkäaikaisesta pysyvyydestä ei ole vielä kokemuksia, mutta mekaanista rasitusta kaikki pinnat kestävät hyvin. Mitään homehtumisongelmia ei ole ollut. Pintahomeongelmia maailmalta löytyy kaikista maalityypeistä. Homehtumiseen vaikuttaa enemmän puulaadut, sääolosuhteet ja käytettävät värisävyt kuin itse maalityyppi. Maalikeskustelut on vellonut liikakin eri maalityyppien välillä. Etenkin kun niiden koostumukset muuttuvat jatkuvasti ja vaan aika näyttää. Enemmän pitäisi kiinittää huomiota puutavaran laatuun, puun kosteuteen ja sääoloihin, sekä maalaustyötapoihin. Oikotietä onneen haetaan maaliruiskujen ja paksujen kertamaalauskerrosten avulla. Ainakin omissa testeissäni olen havainnut, että maali täytyy aina ensin hangata kunnolla voimakkaasti puolikuivalla siveltimellä puupintaan (uudet pinnat) ja sitten heti vetää päälle peittävämpi kerros. Löysästi maalattu ja/tai ruiskutettu maali ei imeyde tarpeeksi hyvin puun huokosiin.

Värikkäin maalailu terveisin

Pasi Jalkanen
Rakennussuunnittelija

mnRe: Petrooliöljymaali!28.5.2012 21.22
On hyvä muistaa että vanhalle maalipinnalle ei voi laittaa punamultaa jos alla on öljymaali tai vesiohenteinen akrylaattimaali ( latex ) .
Punamullalla vedettäessä on myös hyvä ottaa huomioon miten talo on tehty. Punamulta päästää veden puun sisään ja kuten viime syksynä , satoi rankasti ja puu kastuu aivan läpi asti ( onko ulkoverhouksen alla tarpeaksi iso tuuletusrako ? )


Vesiohenteisiin maaaleihin ei lähes koskaan tule pintahometta , toisin kuin pellavaöljymaalit joiden pellaöljy on varsin hyväkin kasvualusta niille
Öljymaaleista puhuttaessa on hyvä muistaa että nykyajan öljymaalit sisältää myös alkydiä yms muovijohdannaisia jolloin ne eivät ole vartailukelpoisia perinteisten öljymaalien kanssa.

Mihinköhän perustui väite että huono petrooliöljymaali oisi huonompi kuin hyvä lateksi ?

Maalatessani eräällä ison maalitehtaan lippulaivamaalilla ( vesiohenteinen akrylaatti ) vanhan veneliiterin seinän kolmevuotta sitten ihan vain omaksi testi-ilokseni pääsin tänä keväänä toteamaan että maalin pinta tulee aivan liian kovaksi eikä kestänyt lainkaan puun elämistä alla.

Vedin päälle omatekemän viipurin tervaöljymaalin joten katsotaan jatkoa...

Pasi JalkanenRe: Petrooliöljymaali!31.5.2012 9.52
Hieman korjailua edellisen kirjoittajan tekstiin; Vesiohenteisiin maaleihin voi myös tulla pintahometta. Tästä kirjoitti mm. TM Rakennusmaailma-lehti 2011 monen sivun kokoisen jutun "Miksi vesiohenteiset maalit homehtuvat". Eli maalausolosuhteet ja puun laatu/kosteus ovat ne tärkeimmät seikat homehtumisenkin kannalta. Puristettu pellavaöljy toimii ravinteena homeelle, mutta pellavaöljymaaleissa käytettävä pallavaöljy on keitettyä, eli vernissaa. Vernissa onkin jo huomattavasti huonompaa herkkua homeille. Teollisissa pellavaöljymaaleissa käytetään home- ja lahottasieniä torjuvia kemikaaleja, kuten vesiohenteisissakin. Ja nykyään usein vieläpä samoja aineita. Mutta vielä kerran; maalin homehtumiseen ja kestoon vaikuttaa eniten maalausolosuhteet, työmenetelmät ja puun laatu/kosteus. Pellavaöljymaalien käytön perusteet ovat enemmänkin kiiltoaste, kauniisti vanheneminen, helpompi huoltomaalaus, maalin ekologisesti kestävämpi valmistus ja vähemmän ympäristöhaittoja tuottava hävittäminen/kuluminen. Lisäksi monet värisävyt toistuvat kauniimmin pellavaöljypohjaisissa maaleissa. Sideaineella on uskomattoman suuri vaikutus sävyjen toistoon.

Värikästä kesää.

Pasi Jalkanen
Rakennussuunnittelija
Savonlinna

Vesa RaitaniemiRe: Petrooliöljymaali!9.6.2015 21.23
Tuossa edellä kerrotaan missä olosuhteissa ilmaantuu hometta. Oma kokemukseni kahden vuoden takaa. Maalasin vesiohenteisella valkoisella maalilla mökin terassin katon. Mäntylauta kymmeniä vuosia ulkokuivanut, höylätty ponttilauta, jonka vielä hioin kevyesti konella ennen maalausta. Maalausaika kuivat heinäkuun helteet.
Heti ensimmäisen talven aikana maali homehtui hyvin rumasti ja toisen talven aikana home vain lisääntyi. Toista kertaa en lateksia, varsinkaan valkoista, käytä ulkomaalaukseen, enkä suosittele muillekaan. Ihan vieressä saman terassin katossa tukiorret, samoin vanhaa puuta, maalasin tervaöljymaalilla kertaalleen - ei homeen pilkkuakaan.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: