Etelä-Savon Rakennusperintöyhdistys ry

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:387995 kpl

KORHOLA, Korhosten sukutilan loistokausi

Osoite: Korholantie 129, PARKUMÄKI.

Ohjelmaa: nähtävillä kotieläimiä.

Tämä tila on todellinen Korhosten sukutila, koska Korhosia on kirkonkirjojen mukaan  asunut paikalla ainakin vuodesta 1761 asti. Kaupankäynti ja liikkuminen alueella ollut aina vilkasta, eikä sitä juurikaan häirinnyt edes valtakunnan rajat.

Tila paisuu Kalle William Korhosen aikana (1880-1929) suurtilaksi ja yli 3000 hehtaarin kokoiseksi. Tila on teknisen kehityksen eturintamalla,  seudun ensimmäiset painevedet tuli jokaiseen rakennukseen. Energia vesijärjestelmään saatiin uudentyyppisestä teräsrakenteisesta tuulimyllystä. Opel-merkkinen auto hankittiin taloon jo 1910-luvulla. Epäonnistuneet pankkisuhteet ajoivat tilan kurimukseen 1920-luvulla ja vielä nopealla aikataululla. Kalle William menehtyi uupumukseen v.1926. Ei ole tarkkaa tietoa mihin omaisuus tärveltyi.

Työ jatkuu tilalla ja nyt siellä on monipuolisesti yrittäjätoimintaa. Tila tunnetaan parhaiten Korholan Lomapesänä.

Paikalla on kotieläinpiha sekä hevosaikakauden maatalouskoneita.

lapset_korhola.jpg korhola_paarak.jpg
 Korholan päärakennus on 1920-luvulta, jolloin isäntänä oli Kalle William.  Jugendtalossa oli paljon pieniruutuisia ikkunoita. Talo nykyasussaan.
korhola_vaentupa.jpg korhola_hepat.jpg
  Korholan väentuvan ympärillä, aitauksissa on erilaisia maatilan eläimiä.    Mm. tämän suomenhevosen voit nähdä kotieläinpihalla.